II. Büyük veri nelerdir?
III. Büyük verinin zorlukları
IV. Büyük verinin yararları
V. Büyük veriler iyi mi yönetilir
VI. Büyük veri teknolojileri
VII. Büyük veri kullanım örnekleri
VIII. Büyük veri trendleri
IX. Büyük verinin geleceği
Merak edilenler
Büyük Veri | Özellikler |
---|---|
Veri Gölü | Deposu mutlaka, yapılandırılmış ve yapılandırılmamış bütün verilerin merkezi bir kaynağı |
Veri Okyanusu | Petabaytlarca ya da eksabaytlarca veriyi işleyebilen büyük ölçekli, dağıtılmış bir veri kaynağı |
Veri Ambarı | Raporlama ve çözümleme için kullanılan merkezi bir veri kaynağı |
Veri Görselleştirme | İnsanların verileri anlamasına destek olmak için görsel gösterimlerin kullanılması |
II. Büyük veri nelerdir?
Büyük veri, günümüzde kuruluşlar tarafınca yaratılan ve toplanan büyük ve devamlı büyüyen veri hacmini tarif etmek için kullanılan bir terimdir. Bu veriler, toplumsal medya, çevrimiçi işlemler, sensörler ve mobil cihazlar dahil olmak suretiyle muhtelif kaynaklardan gelir. Büyük veri çoğu zaman dört V’siyle karakterize edilir: hacim, hız, çeşitlilik ve doğruluk.
Hacim, her sene katlanarak artan, yaratılan verinin saf miktarını anlatım eder. Hız, verilerin oluşturulma ve toplanma hızını anlatım eder ve bu da hızla artmaktadır. Çeşitlilik, toplanan değişik veri türlerini anlatım eder ve bunlara yapılandırılmış veriler, yapılandırılmamış veriler ve yarı yapılandırılmış veriler dahil olabilir. Doğruluk, büyük veri kümeleriyle uğraşırken sağlanması zor olabilen verilerin doğruluğunu ve güvenilirliğini anlatım eder.
Büyük veri, kuruluşlar için iyi mi saklanacağı, yönetileceği, çözümleme edileceği ve korunacağı benzer biçimde bir takım güçlük ortaya çıkarır. Sadece büyük veri, kuruluşlar için kıymetli bir mevcudiyet da olabilir ve onlara müşterileri, operasyonları ve pazarları hakkındaki başka türlü haiz olamayacakları içgörüler sağlayabilir.
III. Büyük verinin zorlukları
Büyük verinin zorluklarını üç ana kategoriye ayırmak olası: teknik, örgütsel ve ahlaki.
Teknik zorluklar içinde ölçeklenebilir veri depolama ve işleme sistemlerine duyulan gerekseme, veri analizi için bereketli algoritmaların geliştirilmesi ve verilerin emniyet ihlallerinden korunması ihtiyacı içeriyor.
Kurumsal zorluklar içinde veri odaklı bir kültür yaratma ihtiyacı, veri yönetişim politikalarının geliştirilmesi ve çalışanlara büyük verinin etken bir halde iyi mi kullanılacağı hikayesinde tahsil verilmesi ihtiyacı içeriyor.
Ahlaki zorluklar içinde gizliliğin korunması ve büyük verilerin sosyal açıdan faydalı amaçlar için kullanılmasının sağlanması içeriyor.
Bu zorluklar önemlidir, sadece aşılmaz değildir. İşletmeler, hükümetler ve bireyler beraber emek harcayarak büyük verinin zorluklarının üstesinden gelebilir ve daha iyi bir dünya yaratmak için gücünden yararlanabilirler.
IV. Büyük verinin yararları
Büyük veri, kuruluşlara aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle birçok yarar sağlayabilir:
- Geliştirilmiş karar verme
- Artan alan kişi memnuniyeti
- Azaltılmış maliyetler
- Gelişmiş inovasyon
- Gelişmiş rekabet pozitif yanları
Büyük veriyi kullanarak kuruluşlar, aksi takdirde elde edemeyecekleri müşterileri, ürünleri ve operasyonları hakkındaki içgörüler elde edebilirler. Bu bilgiler ondan sonra daha iyi kararlar almak, alan kişi hizmetlerini iyileştirmek, maliyetleri düşürmek ve yeni çıkan ürünler ve hizmetler geliştirmek için kullanılabilir.
Örnek olarak, bir perakendeci büyük verileri kullanarak zamanla alan kişi satın alımlarını takip edebilir ve eğilimleri belirleyebilir. Bu bilgiler ondan sonra hedefli marketing kampanyaları geliştirmek ve alan kişi deneyimini iyileştirmek için kullanılabilir. Bir müstahsil, ürünlerinin sahadaki performansını kovuşturmak ve ihtimaller içinde sorunları belirlemek için büyük verileri kullanabilir. Bu bilgiler ondan sonra ürün standardını iyileştirmek ve geri çağırmaları azaltmak için kullanılabilir.
Büyük veri, yeni çıkan ürünler ve hizmetler kurmak için de kullanılabilir. Örnek olarak, bir firma kullananların ürünlerde en iyi fırsatları bulmalarına destek olan yeni bir tatbik geliştirmek için büyük veriyi kullanabilir. Bir devlet kurumu, vatandaşların en iyi hizmetleri ve programları bulmalarına destek olan yeni bir sistem kurmak için büyük veriyi kullanabilir.
Büyük verinin yararları büyüktür ve bu gücü kullanabilen kuruluşların rekabet pozitif yanları elde etmesi muhtemeldir.
V. Büyük veriler iyi mi yönetilir
Büyük veriyi tedvir etmek zor olsa gerek, sadece onu daha yönetilebilir hale getirmek için kullanılabilecek bir takım çalgı ve teknik vardır. Bunlar şunları ihtiva eder:
Veri gölleri: Veri gölü, bir organizasyonun bütün verileri için, biçimi ya da deposu mutlaka, merkezi bir depodur. Bu, değişik kaynaklardan gelen verilere erişmeyi ve bu tarz şeyleri çözümleme etmeyi kolaylaştırır.
Veri ambarları: Veri ambarı, büyük oranda veriyi depolamak ve çözümleme etmek için tasarlanmış hususi bir veritabanıdır. Veri ambarları çoğu zaman iş zekası ve raporlama uygulamalarını desteklemek için kullanılır.
Büyük veri işleme çerçeveleri: Büyük veri işleme çerçeveleri, büyük oranda veriyi süratli ve bereketli bir halde işlemek için kullanılabilen yazılım araçlarıdır. Bu çerçeveler çoğu zaman veri temizleme, veri dönüştürme ve veri analizi benzer biçimde görevleri gerçekleştirmek için kullanılır.
Büyük veri analitiği araçları: Büyük veri analitiği araçları, büyük oranda veriyi çözümleme etmek ve kalıpları ve eğilimleri belirlemek için kullanılabilen yazılım araçlarıdır. Bu araçlar çoğu zaman karar alma ve stratejik planlamayı desteklemek için kullanılır.
Bu çalgı ve teknikleri kullanarak kuruluşlar büyük verileri daha faal bir halde yönetebilir ve bundan daha çok kıymet elde edebilirler.
VI. Büyük veri teknolojileri
Her biri kendine has kuvvetli ve sıska yönleri olan oldukca muhtelif büyük veri teknolojileri mevcuttur. En yaygın büyük veri teknolojilerinden bazıları şunlardır:
- Hadoop
- Kıvılcım
- Harita Azalt
- Kovan
- Domuz
- İmpala
- Kafka
- Fırtına
- Su kaydırağı
Bu teknolojiler, büyük oranda veriyi muhtelif şekillerde depolamak, işlemek ve çözümleme etmek için kullanılabilir. Örnek olarak, Hadoop dağıtılmış bir dosya sisteminde veri depolamak için kullanılabilir, Spark reel zamanlı olarak veri işlemek için kullanılabilir ve Hive Hadoop’ta depolanan verileri sorgulamak için kullanılabilir.
Hangi büyük veri teknolojilerinin kullanılacağına dair seçim, kuruluşun hususi gereksinimlerine bağlı olacaktır. Örnek olarak, uzun süreler süresince büyük oranda veri depolaması ihtiyaç duyulan bir müessese Hadoop kullanmayı seçebilirken, reel zamanlı olarak veri işlemesi ihtiyaç duyulan bir müessese Spark kullanmayı seçebilir.
Büyük veri teknolojileri devamlı olarak gelişmektedir ve devamlı olarak yeni teknolojiler geliştirilmektedir. Netice olarak, kuruluşunuzun mevcut en iyi araçları kullandığından güvenli olmak için son olarak büyük veri teknolojilerinden haberdar olmak önemlidir.
VII. Büyük veri kullanım örnekleri
Büyük veri, aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle oldukca muhtelif uygulamalarda kullanılır:
- Alan kişi analitiği
- Dolandırıcılık tespiti
- Öngörülü bakım
- Esenlik hizmeti
- Parlak zeka kentler
Bu uygulamaların her birinde büyük veri, verimliliği çoğaltmak, maliyetleri düşürmek ve daha iyi kararlar almak için kullanılabilir.
Örnek olarak, alan kişi analitiği alan kişi davranışındaki eğilimleri belirlemek için kullanılabilir ve bu da işletmelerin marketing kampanyalarını daha etken bir halde hedeflemelerine destek olabilir. Sahtekarlık tespiti şüpheli faaliyetleri belirlemek ve dolandırıcıların işletmelerden ya da bireylerden çalmasını önlemek için kullanılabilir. Tahmini bakım, ekipmandaki ihtimaller içinde sorunları oluşmadan ilkin belirlemek için kullanılabilir ve bu da aidat süresini azaltmaya ve paradan tutum etmeye destek olabilir.
Büyük veri, otonom araçlar ve suni zeka benzer biçimde muhtelif yeni ortaya çıkan uygulamalarda da kullanılıyor. Büyük veri daha erişilebilir ve müsait fiyatlı hale geldikçe, bu kuvvetli teknoloji için daha da yenilikçi uygulamalar görmeyi bekleyebiliriz.
VIII. Büyük veri trendleri
Büyük veri manzarası devamlı değişiyor ve daima yeni trendler ortaya çıkıyor. İşte 2024’te dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan en mühim büyük veri trendlerinden bazıları:
- Reel zamanlı verilerin büyümesi
- Suni zekanın (YZ) ve makine öğreniminin yükselişi
- Veri güvenliği ve gizliliğinin giderek artan önemi
- Yeni büyük veri teknolojilerinin ortaya çıkışı
- Bulutta büyük verinin büyümesi
Bu trendlerin her biri, işletmelerin büyük verileri kullanma biçimini mühim seviyede etkileme potansiyeline haizdir. Bu trendleri anlayarak, işletmeler geleceğe hazırlanabilir ve büyük verilerin sunmuş olduğu fırsatlardan en iyi biçimde yararlanabilir.
IX. Büyük verinin geleceği
Büyük verinin geleceği parlak. Veri miktarı artmaya devam ettikçe, onu tedvir etmek ve çözümleme etmek için çalgı ve tekniklere olan gerekseme da artacaktır. Büyük veri, sıhhat hizmetlerini iyileştirmekten suçla mücadeleye kadar oldukca muhtelif sorunları deşifre etmek için halihazırda kullanılıyor. Gelecek yıllarda, dünyamızın giderek daha mühim bir parçası haline geldikçe, büyük veri için daha da yenilikçi kullanımlar görmeyi bekleyebiliriz.
Büyük verinin geleceğini şekillendirmesi olası birtakım temel trendler şunlardır:
- Reel zamanlı verilerin büyümesi
- Suni zekanın yükselişi
- Bulut bilişimin artan kullanması
- Yeni büyük veri teknolojilerinin gelişimi
Bu eğilimler gelişmeye devam ettikçe, büyük veri işletmeler, hükümetler ve bireyler için daha da kuvvetli bir çalgı haline gelecektir. Daha iyi kararlar almamıza, daha çok problemi çözmemize ve daha bilinçli bir dünya yaratmamıza destek olacaktır.
S1: Büyük veri nelerdir?
Büyük veri, işletmeler, kuruluşlar ve bireyler tarafınca üretilen büyük ve devamlı büyüyen veri hacmini tarif etmek için kullanılan bir terimdir. Bu veriler, toplumsal medya, çevrimiçi işlemler ve sensörler benzer biçimde muhtelif kaynaklardan gelebilir. Büyük veri çoğu zaman dört V’siyle karakterize edilir: hacim, hız, çeşitlilik ve doğruluk.
S2: Büyük verinin zorlukları nedir?
Büyük verilerle ilişkili bir takım güçlük vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Verinin muazzam olması, yönetilmesini ve işlenmesini zorlaştırabilir.
- Verinin hızı, onu takip etmeyi zorlaştırabilir.
- Verilerin çeşitliliği, bütünleştirilmesini ve çözümleme edilmesini zorlaştırabilir.
- Verilerin doğruluğunu teyit etmek zor olabilir.
S3: Büyük verinin yararları nedir?
Büyük veri, işletmelere, kuruluşlara ve bireylere pek oldukca yarar sağlayabilir, bunlardan bazıları şunlardır:
- Geliştirilmiş karar verme
- Artan inovasyon
- Gelişmiş alan kişi hizmetleri
- Geliştirilmiş emniyet
0 Yorum