II. Periler
III. Değişik Nimf Türleri
IV. Mitoloji ve Folklorda Periler
V. Edebiyat ve Sanatta Periler
VI. Çağıl Kültürde Periler
VII. Dinde Periler
VIII. Gizli saklı Bilimlerde Periler
IX. Bilimkurgu ve Fantezide Periler
En Oldukca Sorulan Sorular
Hususiyet | Tarif |
---|---|
Yunan sanatı | Periler çoğu zaman Yunan sanatında, tipik olarak güzel genç bayanlar olarak tasvir edilir. Çoğu zaman yıkanırken, dans ederken ya da müzik çalarken gösterilirler. |
Doğa ruhları | Periler, ormanlar, dağlar ve nehirler şeklinde doğadaki muayyen yerlerle ilişkilendirilen tabiat ruhlarıdır. Çoğu zaman bu yerlerin koruyucuları oldukları ve orada yaşayan hayvanları ve bitkileri korudukları düşünülür. |
Peri nektarı | Peri nektarı, içene ölümsüzlük verdiği söylenen esrarengiz bir içecektir. Çoğu zaman perilerin göğüslerinden akan altın bir sıvı olarak tasvir edilir. |
Mitoloji | Periler Yunan mitolojisinde mühim bir rol oynarlar. Çoğu zaman tanrılar ve tanrıçalarla ilişkilendirilirler ve çoğunlukla onların sevgilileri ya da hizmetçileri olarak tasvir edilirler. |
Sembolizm | Periler çoğu zaman güzellik, tabiat ve doğurganlığın sembolleri olarak kullanılır. Bazı zamanlar de aşk ve arzunun sembolleri olarak kullanılırlar. |
II. Periler
Periler, Yunan mitolojisinde bir tabiat ruhu sınıfıdır. Çoğu zaman orman, dağ ya da su hacmi şeklinde muayyen bir yerle ilişkilendirilirler. Periler çoğu zaman güzel genç bayanlar olarak tasvir edilir ve nüktedan ve cilveli oldukları söylenir. Ek olarak müzik ve dansa oldukça düşkün oldukları söylenir.
Perilere dair en eski yazılı referanslar, MÖ 8. yüzyılda bestelenen Homeros İlahileri’nden gelir. Bu ilahilerde periler, tanrıların hizmetkarları olarak tanımlanır. Ek olarak Yunan mitolojisindeki birçok kahramanın anası oldukları söylenir.
Daha sonraki Yunan mitolojisinde, periler giderek doğurganlık ve doğayla ilişkilendirilmeye başlandı. Çoğu zaman çıplak ya da yarı çıplak olarak tasvir edildiler ve bitkilerin ve hayvanların büyümesini denetim edebildikleri söylendi. Perilerin ek olarak hastaları ve yaralıları iyileştirebildiği söylendi.
Periler, Klasik çağın sonuna kadar Yunan mitolojisinde ve dininde mühim figürler olmaya devam ettiler. Sadece, Hristiyanlığın yükselişinden sonrasında, azar azar popüler inançtan kayboldular.
III. Değişik Nimf Türleri
Periler üç ana tipe ayrılır:
- Su perileri
- Toprak perileri
- Hava perileri
Su perileri, nehirler, göller ve okyanuslar şeklinde su kütleleriyle ilişkilendirilir. Çoğu zaman uzun dalgalı saçları ve uçuşan elbiseleri olan güzel genç bayanlar olarak tasvir edilirler. Toprak perileri ağaçlar, dağlar ve ormanlarla ilişkilendirilir. Çoğu zaman su perilerinden daha mütevazı ve yırtıcı olarak tasvir edilirler. Hava perileri sema ve üst atmosferle ilişkilendirilir. Çoğu zaman eterik ve uhrevi olarak tasvir edilirler.
Bu üç ana türe ayrıca, aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle bir takım başka nimf türü de vardır:
- Dağ perileri
- Orman perileri
- Çöl perileri
- Okyanus perileri
- Dere perileri
- İlkbahar perileri
- Göl perileri
- Deniz perileri
Her nimf türünün kendine has özellikleri ve kişiliği vardır. Su nimfleri çoğu zaman oyuncu ve cilvelidir, toprak nimfleri ise daha ciddi ve topraklıdır. Hava nimfleri çoğu zaman kaprisli ve öngörülemezdir.
Periler, Yunan mitolojisi ve folklorunun büyüleyici bir parçasıdır. Yüzyıllardır insanların hayal enerjisini eline geçiren güzel, esrarengiz ve kuvvetli yaratıklardır.
IV. Mitoloji ve Folklorda Periler
Periler, Yunan mitolojisi ve folklorunda mühim bir özelliktir. Çoğu zaman doğada yaşayan ve ormanlar, dağlar, kaynaklar ve nehirler şeklinde muayyen organik özelliklerle ilişkilendirilen güzel, genç bayanlar olarak tasvir edilirler. Periler ek olarak çoğu zaman doğurganlık ve doğumla ilişkilendirilir.
Yunan mitolojisindeki en meşhur perilerden bazıları şunlardır:
- Apollon tarafınca kovalanan sadece ondan kaçmak için defne ağacına dönüşen bir peri olan Daphne
- Hera’nın duyduğu son lafları tekrarlamakla lanetlediği bir peri olan Echo
- Odysseus’u yedi sene süresince adasında esir eden bir peri olan Calypso
- Theseus’un Minotaur’dan kaçmasına yardım eden Giritli prenses Ariadne
Periler ek olarak hayattaki birçok başka kültürün folklorunda da rol oynar. Roma mitolojisinde periler “dryad” olarak bilinir ve ağaçlarla ilişkilendirilir. Kelt mitolojisinde periler “banshee” olarak bilinir ve ölüm ve yasla ilişkilendirilir. Yerli Amerikan mitolojisinde periler “su ruhları” olarak bilinir ve su kütleleriyle ilişkilendirilir.
Periler çoğunlukla sanatta ve edebiyatta tasvir edilir. Çoğu zaman doğayla yakın bağı olan güzel, zarif bayanlar olarak tasvir edilirler. Periler ek olarak doğurganlık, güzellik ve aşkın sembolleri olarak da kullanılmıştır.
V. Edebiyat ve Sanatta Periler
Periler yüzyıllardır edebiyatta ve sanatta tasvir edilmiştir. Antik Yunan ve Roma mitolojisinde periler çoğu zaman doğada yaşayan güzel, genç bayanlar olarak tasvir edilmiştir. Ormanlar, dağlar ve kaynaklar şeklinde muayyen yerlerle ilişkilendirilmişlerdir. Periler ek olarak muayyen bitkiler ve hayvanlarla da ilişkilendirilmiştir.
Edebiyatta periler muhtelif şekillerde tasvir edilmiştir. Nüktedan ve yaramaz, bilge ve besleyici olarak tasvir edilmişlerdir. Periler ek olarak güzellik, doğurganlık ve tabiatın sembolleri olarak kullanılmıştır.
Edebiyatta perilerin en meşhur tasvirlerinden bazıları şunlardır:
- Ovidius’un Dönüşümler isimli eserinde perilerle alakalı bir takım hikaye yer ediniyor.
- Perilerle alakalı bir takım şiirin yer almış olduğu Theocritus’un İdilleri.
- Shakespeare’in Bir Yaz Gecesi Rüyası isimli eserinde oldukça sayıda peri karakteri yer alır.
- John Keats’in Endymion isimli eseri, bir ölümlü insanın bir periye aşık olmasının hikayesini anlatır.
Periler yüzyıllardır sanatta da tasvir edilmiştir. Sanatta perilerin en meşhur tasvirlerinden bazıları şunlardır:
- Nicolas Poussin’in “Periler ve Satir” isimli tablosu.
- Jean-Auguste-Dominique Ingres’in “Fontainebleau Perileri” isimli tablosu.
- Antonio Canova’nın “Üç Zarafet” isimli heykeli.
- Paul Cézanne’ın “Yıkananlar” isimli tablosu.
Periler günümüzde sanatçılar ve yazarlar için popüler bir mevzu olmaya devam ediyor. Çoğu zaman güzelliği, doğayı ve insan ruhunun enerjisini temsil etmek için kullanılırlar.
VI. Çağıl Kültürde Periler
Periler çağdaş kültürde muhtelif şekillerde yer almaktadır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Edebiyat: Periler, Homeros, Virgil, Ovidius, Shakespeare ve Tennyson şeklinde yazarların yazınsal eserlerinde yer almaktadır.
- Sanat: Su perileri, Botticelli, Rubens ve Renoir şeklinde sanatçıların resimlerinde, heykellerinde ve öteki sanat eserlerinde tasvir edilmiştir.
- Film ve tv: Periler “The Odyssey”, “Hercules” ve “Buffy the Vampire Slayer” şeklinde filmlerde ve tv dizilerinde yer aldılar.
- Müzik: Periler, The Beatles, Led Zeppelin ve Tori Amos şeklinde sanatçıların şarkılarında referans olarak kullanılmıştır.
- Öteki medya: Periler video oyunlarında, rol yapma oyunlarında ve öteki medya türlerinde yer almaktadır.
Çağıl kültürde periler çoğu zaman tabiat ve doğurganlıkla ilişkilendirilen güzel, baştan çıkarıcı yaratıklar olarak tasvir edilir. Ek olarak insanları tehlikeye atabilen yaramaz ya da tehlikeli yaratıklar olarak da tasvir edilebilirler.
Periler, çağdaş kültürde popüler bir mevzudur şu sebeple organik dünya ve antik geçmişle bir bağlantıyı temsil ederler. Ek olarak güzellik, doğurganlık ve gizemin bir sembolü olarak da görülebilirler.
VII. Dinde Periler
Periler tarih süresince dini geleneklerde, çoğu zaman doğayla ilişkilendirilen minik tanrılar ya da ruhlar olarak yer almışlardır. Birtakım geleneklerde perilerin mukaddes yerlerin ya da nesnelerin koruyucuları olduğu söylenirken, diğerlerinde hayvanların ya da bitkilerin koruyucuları olarak görülürler. Periler ek olarak doğurganlık ve doğumla ilişkilendirilmiştir ve birtakım geleneklerde kahramanların ve yarı tanrıların anneleri oldukları söylenir.
Dinde perilerin en meşhur örneklerinden biri Yunan mitolojisindeki Echo ve Narcissus hikayesidir. Bu hikayede, Echo, başka kimseyi sevemeyecek kadar güzel olan genç bir erkek olan Narcissus’a aşık olan bir peridir. Echo, nihayetinde hiçliğe dönüşene kadar Narcissus’a hasret duyar. Echo ve Narcissus hikayesi, kibir ve bencilliğin tehlikeleri ile alakalı uyarıcı bir hikayedir.
Periler, Yunanistan dışındaki dini geleneklerde de yer almaktadır. Roma mitolojisinde periler “faunlar” ya da “satirler” olarak bilinir. Kelt mitolojisinde periler “banshees” ya da “sidhe” olarak bilinir. İskandinav mitolojisinde ise periler “alfar” ya da “alfr” olarak bilinir.
Periler dini sanat ve edebiyatta popüler bir mevzu olmaya devam ediyor. Çoğu zaman tabiat ve doğurganlıkla ilişkilendirilen güzel, genç bayanlar olarak tasvir ediliyorlar. Periler ek olarak tabiatın gücünün ve insan ve organik dünyalar arasındaki dengenin öneminin sembolleri olarak da görülebilir.
Gizli saklı Bilimlerde Periler
Periler yüzyıllardır okült uygulamalarda yer almıştır. Birtakım geleneklerde, şifa, kehanet ve aşk büyüsü şeklinde muhtelif görevlerde yardım için çağrılabilen kuvvetli ruhlar olduklarına inanılır. Öteki geleneklerde, periler kaçınılması ihtiyaç duyulan tehlikeli yaratıklar olarak görülür.
Gizli saklı ilimlerdeki en meşhur peri örneklerinden biri, ölümlü bir insanla evlenen bir su perisi olan Melusine’nin hikayesidir. Melusine’nin güzel ve nazik olduğu söylenirdi, sadece bir sırrı vardı: haftada bir kere yılana dönüşen bir biçim değiştiriciydi. Melusine’nin kocası Raymondin, bigün onu yılan formunda yıkanırken görene kadar sırrından habersizdi. Melusine sırrının açığa çıkmasından ötürü öfkelendi ve Raymondin ile çocuklarını lanetledi.
Gizli saklı ilimlerdeki perilerin bir öteki meşhur örneği, denizcileri şarkılarıyla ölüme sürükleyen bir su perisi olan Lorelei’nin hikayesidir. Lorelei’nin Ren Nehri’ndeki bir kayanın üstünde yaşamış olduğu söylenir ve şarkıları o denli güzeldir ki erkekler için karşı konulamaz olduğu söylenir. Birçok denizci Lorelei’nin şarkısını duyduktan sonrasında denizde kaybolmuştur.
Periler ek olarak birçok okült edebiyat ve sanat eserinde de yer almaktadır. Sylvia Townsend Warner’ın “Miranda” isimli romanında, Miranda isimli genç bir bayan esrarengiz bir çeşme tarafınca su perisine dönüştürülür. Jean-Auguste-Dominique Ingres’in “Fontainebleau Perileri” isimli tablosunda, bir öbek peri bir orman havuzunda yıkanmaktadır.
Periler bugün de okült uygulamalarda ve sanat eserlerinde popüler bir mevzu olmaya devam ediyor. Çoğu zaman güzellik, tabiat ve doğurganlığın sembolleri olarak görülüyorlar.
Periler, birçok bilimkurgu ve fantastik eserde, insanları tuzaklarına çeken güzel ve cazibeli yaratıklar olarak yer almaktadır. Birtakım hikayelerde periler tehlikeli ve hatta fena olarak tasvir edilirken, diğerlerinde nazik ve yardımsever olarak tasvir edilirler.
Bilim kurgu ve fantastik edebiyattaki en meşhur peri örneklerinden bazıları şunlardır:
- HG Wells’in Süre Makinesi’ndeki naiadlar
- JRR Tolkien’in Yüzüklerin Efendisi’ndeki Dryadlar
- Ursula K. Le Guin’in Earthsea serisindeki su perileri
- Terry Pratchett’in Diskdünya serisindeki Hamadryadlar
Periler ek olarak romanlar, kısa öyküler, filmler, tv şovları ve video oyunları da dahil olmak suretiyle birçok başka bilimkurgu ve düşlem eserinde de yer almaktadır. Güzelliklerinde, gizemlerinde ve güçlerinde esin kabul eden yazarlar ve sanatçılar için popüler bir mevzu olmaya devam etmektedirler.
S: Periler nedir?
A: Periler, Yunan mitolojisindeki tabiat ruhlarıdır. Çoğu zaman orman, dere ya da dağ şeklinde muayyen bir organik yerle ilişkilendirilirler.
S: Nimflerin değişik türleri nedir?
A: Birçok değişik nimf türü vardır sadece en yaygın olanlardan bazıları şunlardır:
- Oreads: Dağların perileri
- Naiadlar: Suyun perileri
- Dryadlar: Ağaçların perileri
- Hamadryadlar: Ağacın tam anlamıyla bir parçası olan ağaçların perileri
- Lemiades: Kaynakların perileri
- Peri: Hava perileri
S: Perilerin güçleri nedir?
Perilerin muhtelif güçleri vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Havayı denetim etme kabiliyeti
- Hastaları iyileştirme kabiliyeti
- Dilekleri yerine getirme kabiliyeti
- Biçim değişiklik yapma kabiliyeti
- Ölümlü ve psikolojik dünyalar içinde yolculuk etme kabiliyeti
0 Yorum