Meditasyon, yüzyıllardır dünyanın dört bir yanından insanoğlu tarafınca uygulanmaktadır. Stres azaltma, odaklanmayı iyileştirme ve yaratıcılığı artırma şeklinde bir takım faydası olduğu yayınlanan bir zihin-beden uygulamasıdır.
Meditasyonun en eski kanıtı 5.000 sene ilkin Hindistan’a dayanır. Tatbik İlk olarak antik mukaddes metinler olan Hindu Vedalarında belgelenmiştir. Vedalarda meditasyon, tanrısal olanla irtibat kurmanın bir yolu olarak tanımlanır.
Yüzyıllar süresince meditasyon öteki dinler ve kültürler tarafınca benimsenmiştir. Budizm’de meditasyon, farkındalık ve şefkat geliştirmek için kullanılan merkezi bir uygulamadır. Taoizm’de meditasyon, iç huzuru ve uyumu geliştirmek için kullanılır. İslam’da meditasyona zikir denir ve Allah’yı anmak için kullanılır.
Batı’da meditasyon son yıllarda giderek daha popüler hale geldi. Artık her inançtan ve geçmişten insan tarafınca uygulanıyor. Birçok değişik meditasyon türü var ve her birey kendisi için işe yarayan bir tatbik bulabilir.
Meditasyonu denemekle ilgileniyorsanız, başlamanıza destek olacak birçok kaynak mevcuttur. Meditasyon ile alakalı kitaplar, makaleler ve çevrimiçi kurslar bulabilirsiniz. Ek olarak mahalli topluluğunuzda meditasyon dersleri de bulabilirsiniz.
Meditasyon, sağlığınızı ve refahınızı iyileştirmenin emin ve müessir bir yoludur. Stresi azaltmanıza, odaklanmanızı iyileştirmenize ve yaratıcılığınızı artırmanıza destek olabilir. Meditasyonu denemekle ilgileniyorsanız, denemenizi tavsiye ederim. Hayatınıza ne kadar yarar sağlayabileceğine şaşırabilirsiniz.
Antet | Hususiyet |
---|---|
Meditasyon | Meditasyonun zamanı binlerce sene öncesine dayanır ve dünya genelinde birçok değişik kültürde uygulanmıştır. |
Meditasyonun Yararları | Meditasyonun hem fizyolojik bununla beraber psikolojik esenlik için bir takım faydası olduğu gösterilmiştir. Bu faydalar içinde stresi azaltmak, ruh halini iyileştirmek, yaratıcılığı çoğaltmak ve odaklanmayı çoğaltmak yer alır. |
Değişik Meditasyon Türleri | Her biri kendine has yararları olan birçok değişik meditasyon türü vardır. En popüler meditasyon türlerinden bazıları farkındalık meditasyonu, transandantal meditasyon ve yoga nidra’dır. |
Iyi mi Meditasyon Yapılır | Meditasyon yapmanın birçok değişik yolu vardır, sadece temel adımların tamamı benzerdir. Meditasyon yapmak için tek yapmanız ihtiyaç duyulan kolay bir pozisyon bulmak, gözlerinizi kapatmak ve nefesinize odaklanmaktır. |
Nerede Meditasyon Yapılır | Kendinizi kolay hissettiğiniz her yerde, örnek olarak evinizde, parkta ya da meditasyon merkezinde meditasyon yapabilirsiniz. |
Meditasyon
Meditasyon, dünyanın muhtelif kültürlerinde yüzyıllardır uygulanmaktadır. Meditasyonun en eski kanıtı, 5.000 sene ilkin Hindistan’da, psikolojik aydınlanmaya ulaşmanın bir yolu olarak uygulanmış olduğu zamana dayanmaktadır.
Zaman içinde meditasyon birçok başka kültür ve din tarafınca benimsendi ve artık her inançtan ve geçmişten insan tarafınca uygulanıyor. Birçok değişik meditasyon türü vardır sadece tamamı uygulayıcının rahatlamasına, odaklanmasına ve iç benliğiyle irtibat kurmasına destek olma ortak hedefini paylaşır.
Meditasyonun hem fizyolojik bununla beraber psikolojik esenlik için bir takım faydası olduğu gösterilmiştir. Stresi azaltmaya, ruh halini iyileştirmeye, yaratıcılığı artırmaya ve odaklanmayı artırmaya destek olabilir. Ek olarak ağrıyı yönetmeye, uykuyu iyileştirmeye ve kronik rahatsızlık riskini azaltmaya destek olabilir.
Günümüzde meditasyon, muhtelif esenlik sorunları için tamamlayıcı bir terapi olarak giderek daha çok kullanılıyor. Ek olarak, rahatlamayı ve stres yönetimini teşvik etmenin bir yolu olarak okullarda ve işyerlerinde öğretiliyor.
Meditasyon ile alakalı daha çok informasyon edinmek istiyorsanız, başlamanıza destek olacak birçok kaynak mevcuttur. Mevzuyla alakalı kitaplar, makaleler ve çevrimiçi kurslar bulabilirsiniz. Ek olarak mahalli yoga stüdyonuzda ya da camia merkezinde meditasyon dersleri bulabilirsiniz.
Meditasyon, hayatınız üstünde derin bir tesir yaratabilecek bayağı bir uygulamadır. Rahatlamanın, stresi azaltmanın ve iç benliğinizle irtibat kurmanın bir yolunu arıyorsanız, meditasyon sizin için muhteşem bir tatbik olabilir.
II. Meditasyonun Yararları
Meditasyonun hem fizyolojik bununla beraber psikolojik esenlik için bir takım faydası olduğu gösterilmiştir. Meditasyonun yararlarından bazıları şunlardır:
- Azaltılmış stres ve endişe
- İyileştirilmiş ruh hali ve huzur
- Artan odaklanma ve konsantrasyon
- İyileştirilmiş uyku
- Azaltılmış ağrı
- Gelişmiş bağışıklık fonksiyonu
- Kalp hastalığı ve nüzul riskinin azalması
- Artan uzun yaşam
Meditasyon, genel esenlik ve refahınızı iyileştirmenin emin ve müessir bir yoludur. Meditasyon ile alakalı daha çok informasyon edinmekle ilgileniyorsanız, çevrimiçi ve topluluğunuzda birçok kaynak mevcuttur.
II. Meditasyonun Yararları
Meditasyonun hem fizyolojik bununla beraber psikolojik esenlik için bir takım faydası olduğu gösterilmiştir. Meditasyonun yararlarından bazıları şunlardır:
- Azaltılmış stres ve endişe
- İyileştirilmiş ruh hali ve huzur
- Artan odaklanma ve konsantrasyon
- İyileştirilmiş uyku kalitesi
- Azaltılmış ağrı
- Gelişmiş bağışıklık fonksiyonu
- Kalp hastalığı ve nüzul riskinin azalması
- Gelişmiş bilişsel işlev
Meditasyon, genel esenlik ve refahınızı iyileştirmenin emin ve müessir bir yoludur. Meditasyon ile alakalı daha çok informasyon edinmekle ilgileniyorsanız, çevrimiçi ve mahalli topluluğunuzda birçok kaynak mevcuttur.
V. Nerede Meditasyon Yapılır
Meditasyon yapabileceğiniz birçok değişik yer vardır. Evde, halka aleni bir yerde ya da doğada meditasyon yapabilirsiniz. İşte meditasyon yapacağınız yeri kura çekmek için birtakım ipuçları:
Sessiz ve rahat bir yer seçin. Gürültü ya da aktivite tarafınca dikkatinizin dağılmadan meditasyonunuza odaklanabilmek istersiniz.
Kendinizi kolay hissettiğiniz bir yer seçin. Meditasyon alanınızda rahatlamış ve rahat hissetmelisiniz.
Davranmak için kafi alanınız olduğu için güvenli olun. Meditasyonunuz esnasında oturmanız, ayakta durmanız ya da uzanmanız gerekebilir.
Aleni havada meditasyon yapıyorsanız, tabiat vakalarından korunaklı bir yer seçin. Rüzgar, yağmur ya da güneş tarafınca dikkatinizin dağılmasını istemezsiniz.
İşte meditasyon yapabileceğiniz bölgelere dair birtakım örnekler:
Evde: Döşek odanızda, oturma odanızda ya da yoga stüdyonuzda meditasyon yapabilirsiniz. Ek olarak verandada ya da arka bahçenizde dışarıda meditasyon yapabilirsiniz.
Halka aleni bir yerde: Bir kütüphanede, parkta ya da kahve dükkanında meditasyon yapabilirsiniz. Ek olarak bir meditasyon merkezinde ya da yoga stüdyosunda da meditasyon yapabilirsiniz.
Doğada: Bir ormanda, bir sahilde ya da bir dağ esnasında meditasyon yapabilirsiniz. Ek olarak bir dere ya da göl kenarında da meditasyon yapabilirsiniz.
Meditasyon için nerede olmayı seçerseniz seçin, rahatlayabileceğiniz ve uygulamanıza odaklanabileceğiniz bir yer olduğu için güvenli olun.
VI. Ne Kadar Vakit Meditasyon Yapılmalı
Her gün ne kadar vakit meditasyon yapmanız gerektiği, bireysel ihtiyaçlarınıza ve hedeflerinize bağlıdır. Birtakım insanoğlu her gün bir tek birkaç dakika meditasyon yapmanın yararlı olabileceğini düşünürken, ötekiler daha uzun süreler süresince meditasyon yapmayı tercih eder. Doğru ya da yanlış bir yanıt yoktur, bundan dolayı sizin için en iyi olanı bulana kadar değişik sürelerle denemeler yapın.
Meditasyona yeni başladıysanız, 5-10 dakikalık daha kısa seanslarla adım atmak iyi bir fikirdir. Meditasyona alıştığınızda, seanslarınızın uzunluğunu kademeli olarak artırabilirsiniz.
Ek olarak her gün meditasyona realist bir halde ne kadar süre ayırabileceğiniz hikayesinde realist olmak da önemlidir. Oldukça hırslıysanız, pes etme olasılığınız daha yüksektir. Minik bir süre dilimiyle adım atmak ve yapabildiğiniz seviyede bunu kademeli olarak çoğaltmak daha iyidir.
Her gün meditasyon yapmak için doğru süreyi bulmak için birtakım ipuçları:
- 5-10 dakikalık kısa bir seansla başlayın.
- Olası fazlaca seanslarınızın uzunluğunu kademeli olarak artırın.
- Her gün meditasyona ne kadar süre ayırabileceğiniz hikayesinde realist olun.
- Vücudunuzu ve zihninizi kulak verin ve seanslarınızın uzunluğunu gerekseme duyduğunuz halde ayarlayın.
Ihmal etmeyin, en önemlisi sizin için müsait olan ve devam edebileceğiniz bir süre dilimini bulmanızdır.
VII. Meditasyon Yaptığınızda Ne Beklemelisiniz?
Meditasyona ilk başladığınızda, muhtelif değişik hisler ve duygular deneyimleyebilirsiniz. Bunlar şunları içerebilir:
- Rehavet
- Sakinlik
- Sulh
- Sevinç
- Öfori
- Dikkatlilik
- İç yüzü
- Yaratıcılık
- Irtibat
Meditasyona ilk başladığınızda birtakım zorluklarla da karşılaşabilirsiniz. Bunlar şunları içerebilir:
- Taciz
- Kaygı
- Hayal kırıklığı
- Can sıkıntısı
- Dikkat distribütör şeyler
Her insanın meditasyonu değişik deneyimlediğini anımsamak önemlidir. Meditasyon yapmanın doğru ya da yanlış bir yolu yoktur. Herhangi bir güçlük yaşıyorsanız, sizin için işe yarayan bir şey bulana kadar uygulamanızı ayarlayın.
Tertipli pratikle, meditasyonun faydalarını daha tutarlı bir halde deneyimlemeye başlamanız muhtemeldir. Ek olarak, başlarda karşılaştığınız zorlukların üstesinden gelebildiğinizi de görebilirsiniz.
Meditasyon Yaparken Meydana getirilen Yaygın Yanlışlar
Meditasyon fazlaca yararlı bir tatbik olsa da, insanların tam faydalarını elde etmelerini engelleyebilecek birtakım yaygın yanlışlar vardır. İşte kaçınılması ihtiyaç duyulan en yaygın hatalardan birkaçı:
-
Kendinizi meditasyona zorlamaya çalışıyorsunuz.
-
Oldukça uzun ya da fazlaca kısa vakit meditasyon yapmak.
-
Dikkat dağıtan bir ortamda meditasyon yapmak.
-
Düşüncelerinizi denetim etmeye çalışıyorsunuz.
-
Meditasyondan fazlaca fazla şey beklemek.
Bu yaygın hatalardan kaçınırsanız, daha başarıya ulaşmış bir meditasyon pratiğine doğru mühim bir yol kat etmiş olmuş olursunuz.
IX. Başlangıç Seviyesi İçin Meditasyon
Meditasyon yüzyıllardır mevcud bir uygulamadır ve artık hem fizyolojik bununla beraber psikolojik sağlığa olan yararları giderek daha çok kabul görmektedir. Meditasyon stresi azaltmaya, odaklanmayı iyileştirmeye ve rahatlamayı teşvik etmeye destek olabilir. Ek olarak farkındalığı, şefkati ve öz farkındalığı artırmaya da destek olabilir.
Meditasyona yeni başladıysanız, azar azar başlamanız ve her gün meditasyona harcadığınız tarihi kademeli olarak artırmanız önemlidir. Ek olarak, meditasyonun temellerini öğrenmenize ve sizin için doğru olan bir tatbik geliştirmenize destek olabilecek nitelikli bir öğretmen ya da terapistle çalışmanın da yararlı bulunduğunu görebilirsiniz.
İşte meditasyona yeni başlayanlar için birtakım ipuçları:
- Rahatsız edilmeyeceğiniz sessiz bir yer bulun.
- Basit bir pozisyonda, sırtınız dik bir halde oturun.
- Gözlerinizi kapatın ve nefesinize odaklanın.
- Yavaşça ve derin bir halde soluk alıp verin.
- Soluk alırken, zihninize gelen bütün fikir ve endişeleri özgür bırakın.
- İstediğiniz kadar nefesinize odaklanmaya devam edin.
Meditasyon, ustalaşmak için süre ve ergonomik gerektiren bir uygulamadır. Sadece tertipli pratikle meditasyonun birçok yararını elde etmeyi öğrenebilirsiniz.
S: Meditasyon nelerdir?
A: Meditasyon, zihnin tek bir nesneye ya da düşünceye odaklanmasını içeren bir uygulamadır. Rehavet, stres yok etme ve psikolojik inkişaf dahil olmak suretiyle muhtelif amaçlar için yapılabilir.
S: Meditasyonun yararları nedir?
A: Meditasyonun stresi azaltma, ruh halini iyileştirme, yaratıcılığı artırma ve uykuyu iyileştirme şeklinde birçok faydası olduğu gösterilmiştir.
S: Meditasyona iyi mi başlayabilirim?
A: Meditasyon yapmanın birçok değişik yolu vardır ve başlamanın en iyi yolu sizin için işe yarayan bir metot bulmaktır. Birtakım popüler yöntemler içinde farkındalık meditasyonu, soluk emek harcaması meditasyonu ve mantra meditasyonu bulunur.
0 Yorum